El comercio azucarero cubano y la segunda guerra mundial

Main Article Content

Oscar Adolfo Zanetti Lecuona

Abstract

An analysis of the impact of Second World War on Cuban sugar commerce. Since years before the war, Cuba regulated sugar exports in connection with the American sugar quotas and the International Sugar Agreement signed in London, in 1937. The current article studies the adaptation of this sugar trade system to the war conditions, mainly when Cuba sold the whole sugar harvest to the U.S., as well as the criteria of the principal interest groups in the Island about this commercial policy and the future of sugar economy.

Downloads

Download data is not yet available.

Métricas de PLUMX

Article Details

Author Biography

Oscar Adolfo Zanetti Lecuona

Doctor en ciencias históricas. Académico titular en Academia de Ciencias de Cuba. Profesor titular de tiempo parcial en la Universidad de La Habana. Entre sus publicaciones recientes se encuentran: La república, notas sobre economía y sociedad (Ciencias Sociales, La Habana, 2007); Isla en la historia. La historiografía de Cuba en el siglo xx (Unión, La Habana, 2005), y Las manos en el dulce. Estado e intereses en la regulación de la industria azucarera cubana (Ciencias Sociales, La Habana, 2004.) Su obra Comercio y poder. Relaciones cubano-hispano-norteamericanas en torno a 1898 (Casa de las Américas, La Habana, 1998) fue premiada en el concurso Casa de las Américas de 1898, y Caminos para el azúcar (Ciencias Sociales, La Habana, 1987), realizada en colaboración con Alejandro García, recibió el premio “Elsa Goveia” de la Asociación de Historiadores del Caribe y ha sido traducida al inglés: Sugar & Railroads: a Cuban History, 1837-1959, The University of North Carolina Press, Chapel Hill, 1998.