La temprana vitivinicultura en Uruguay: surgimiento y consolidación (1870-1930)

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María Belém Baptista Zardo

Abstract

This paper analyzes the emergence and consolidation of the wine industry in Uruguay during the first stage of industrial growth of the country, more known as early industry (1870-1930). The results indicate that one of the main factors which determine the evolution of the sector in the period was the plague of phylloxera, which requires a deep viticultural transformation and a technique modernization based in the increase of the land productivity. This process permitted an important growth of the wine industry which, however, was accompanied by a technological immobility in the elaboration process. Finally, the work shows how the increase in the national elaboration volume, together with a hard fallen of the wine imports, made possible a fast process of import substitution during the period.

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Author Biography

María Belém Baptista Zardo

Licenciada en economía, magíster y candidata al doctorado en historia económica (Facultad de Ciencias Sociales, Universidad de la República). Se desempeña en la Dirección de Innovación, Ciencia y Tecnología para el Desarrollo (DICyT), Ministerio de Educación y Cultura, Uruguay. Investiga en temas de historia económica, desarrollo industrial y economía de la innovación. Es autora de diversos trabajos en su especialidad presentados en congresos nacionales e internacionales como “Empresas y empresarios vitivinícolas en Uruguay durante la industrialización temprana: un estudio de casos” (2005), “La temprana vitivinicultura en el Uruguay: desarrollo regional” (2003) o, en coautoría con Luis Bértola, “Estadísticas históricas del Uruguay, 1870-1913” (1999). Ha publicado libros como El proceso de innovación en la industria uruguaya (2003) y varios artículos sobre medición de la innovación en las empresas.