On the border: political and economic tensions of the cattle industry in Northern Coahuila, 1947-1982
Main Article Content
Abstract
The main goal of this paper is to analyze how, in the middle of the 20th century, Mexican and US national policies altered the regional cross-border dynamics of cattle ranching in Northern Coahuila. The study focuses on political and economic tensions generated by the closing of the border in the wake of the 1947 sanitary crisis, to explain that the territorial withdrawal of the Coahuila cattle ranching, in an unfavorable environmental context, produced the conditions that stopped its dynamism in the following years. The paper closes around 1982, when the Mexican state began to decrease the economic regulations that gave rise to free trade policies.
Downloads
Métricas de PLUMX
Article Details
References
ABOITES, L. (2001). Alcabalas posporfirianas. Modernización tributaria y soberanía estatal. Historia Mexicana, 51(2), 363-393.
ABOITES, L. (2013). El norte entre algodones. Población, trabajo agrícola y optimismo en México, 1930-1970. México: El Colegio de México.
ANZALDÚA (1987). Borderlands/La Frontera: The new mestiza. San Francisco: Spinsters/Aunt Lute.
BANCOS DE COMERCIO (1967). La economía del estado de Coahuila. México: Colección de Estudios Económicos Regionales.
BREIMYER, H. (1961). Demand and prices for meat: Factors influencing their historical development. Washington: United States Department of Agriculture.
BRISCOE, D. JR. (25 de febrero de 1953). The Houston Chronicle [recorte de periódico].
BRISCOE, D. (2008). Dolph Briscoe: My life in Texas ranching and politics. Austin: Texas University Press.
CAMOU, E. (1998). De rancheros, poquiteros, orejanos y criollos. Los productores ganaderos de Sonora y el mercado internacional. México: El Colegio de Michoacán/Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A. C.
CÁRDENAS, G. y CAHERO, M. (1944). Regiones ganaderas del estado de Coahuila. México: Secretaría de Agricultura y Fomento.
CERUTTI, M. y GONZÁLEZ, M. (comps.) (1993). Frontera e historia económica. México: Instituto Mora/Universidad Autónoma Metropolitana.
COMISIÓN ECONÓMICA PARA AMÉRICA LATINA (1972). Análisis y perspectivas de la industria de la carne de ganado bovino en México. México: Autor.
EWING, S. (1995). The ranch. A modern history of the North American cattle industry. Missoula: Mountain Press Publishing Company.
HERRERA, O. (2016). Carácter transnacional de las epizootias. La fiebre aftosa en México y la disputa por el control sanitario y el mercado del ganado entre Estados Unidos y América Latina en los años de la posguerra mundial. En Mercados en común: estudios sobre conexiones transnacionales, negocios y diplomacia en las Américas (siglos XIX y XX) (pp. 227-259). Ciudad de México: El Colegio de México.
History of the cattlemen of Texas: A brief resumé of the live stock industry of the Southwest and a biographical sketch of many of the important characters whose lives are interwoven therein. (1991). Austin: Texas State Historical Association.
INSTITUTO NACIONAL DE ESTADÍSTICA, GEOGRAFÍA E INFORMÁTICA (1990). VI Censos agrícola-ganadero y ejidal, 1981: resumen general, resultados muestrales a nivel nacional y por entidad federativa. México: Autor.
KATZ, F. (1998). La guerra secreta en México: Europa, Estados Unidos y la revolución mexicana. México: Era.
LOPES, M. (2003). Circuitos comerciales de la ganadería en el norte de México, algunas líneas de investigación. América Latina en la Historia Económica, 10(2), 99-111. DOI: 10.18232/alhe.v10i2.328
LOPES, M. (2008). Revolución y ganadería en el norte de México. Historia Mexicana, 57(3), 863-910.
LOPES, M. (2016). Carne para “las masas hambrientas”. Interconexiones del comercio de ganado vacuno en el Atlántico Norte, 1884-1914. En M. LOPES y M. ZULETA (coords. y eds.), Mercados en común: estudios sobre conexiones transnacionales, negocios y diplomacia en las Américas (siglos XIX y XX) (pp. 79-117). Ciudad de México: El Colegio de México.
LOPES, M. (2017). Escasez, epizootia y experimentos sindicales. El abasto de carne en la capital federal mexicana, 1929-1955. En E. QUIROZ (coord.), Integración y desintegración del espacio económico mexicano: mercado interno y abastecimiento de las carnes desde la colonia al siglo XX (pp. 295-330). México: Instituto Mora.
LOPES, M. y RIGUZZI, P. (2012). Borders, trade, and politics: Exchange between the United States and Mexican cattle industries, 1870-1947. Hispanic American Historical Review, 92(4), 603-635. DOI: 10.1215/00182168-1727827
LOPES, M. y ZULETA, M. (coords. y eds.) (2016). Introducción. En Mercados en común: estudios sobre conexiones transnacionales, negocios y diplomacia en las Américas (siglos XIX y XX) (pp. 11-42). Ciudad de México: El Colegio de México.
MACHADO, M. (1981). The North Mexican cattle industry, 1910-1975: Ideology, conflict, and change. College Station: Texas A&M University Press.
MCKELLAR, M. (1994). Life on a Mexican ranche. Bethlehem: Lehigh University Press.
MÉXICO (1955). Tercer censo agrícola, ganadero y ejidal, 1950: Coahuila. México: Talleres Gráficos de la Nación.
MÉXICO. Dirección General de Estadística (1965). IV Censo agrícola, ganadero y ejidal, 1960: Coahuila. México: Autor.
MÉXICO. Dirección General de Estadística (1975). V Censo agrícola-ganadero y ejidal, 1970: Coahuila. México: Autor.
MEZA, H. (2008). Auge y crisis de la ganadería mexicana (1940-2005) (Tesis de maestría). Universidad Nacional Autónoma de México, México.
MORA-TORRES, J. (2001). The making of Mexican border: The state, capitalism, and society in Nuevo Leon, 1848-1910. Austin: The University of Texas Press.
PÉREZ, E. (1991). La modernización ganadera en el marco internacional. Su impacto en América Latina y México. En E. CAMOU (coord.), Potreros, vegas y mahuechis. Sociedad y ganadería en la sierra sonorense (pp. 439-472). Sonora: Gobierno del Estado de Sonora.
REINA, A. (1958). La industria de la carne en México. México: s. e.
SANDERSON, S. (1986). The transformation of Mexican agriculture: International structure and the politics of rural change. Princeton: Princeton University.
SECRETARÍA DE ECONOMÍA NACIONAL (1934). La industria de la carne: abasto de ganado, distribución y consumo. México: Talleres Gráficos de la Nación.
UNITED STATES DEPARTMENT OF AGRICULTURE [USDA] (1940-1987). Census of Agriculture Historical Archive. Recuperado de http://agcensus.mannlib.cornell.edu/AgCensus/homepage.do
UNITED STATES DEPARTMENT OF AGRICULTURE. Foreign Agricultural Service [USDA] (1957). Mexico’s livestock and meat industry. Washington: Autor.
VIDAURRÁZAGA, F. y CORTEZ, A. (2000). El tratado de libre comercio y la ganadería bovina de carne de la región fronteriza de Coahuila. Estudios Fronterizos, 1(1), 189-221.
WALSH, C. (2008). Building the borderlands. A transnational history of irrigated cotton along the Mexico-Texas border. College Station: Texas A&M University Press.
Archivos
AGEC Archivo General del Estado de Coahuila, México.
AHA Archivo Histórico del Agua, Ciudad de México, México.
BCAH Briscoe Center for American History, Universidad de Texas, Austin, Estados Unidos.